Al dan niet blijven slapen?

Residentiële revalidatie (RR)
De RR of residentiële revalidatie is een opname waarbij kinderen of jongeren voor een bepaalde periode deel uitmaken van een leefgroep. Uw kind komt maandagochtend naar het centrum en brengt er de week door tot vrijdagavond. Het centrum is ook tijdens het weekend en feestdagen geopend voor kinderen en jongeren die omwille van medische redenen niet naar huis kunnen.

Er zijn leefgroepen waar therapie en klas een belangrijke plaats in het programma innemen. Vraag aan de medewerkers van maatschappelijk werk welke de afspraken zijn die bij een bepaalde leefgroep horen.

Dagrevalidatie (DR)
Bij de DR of dagrevalidatie wordt het kind 's morgens gebracht door de ouders, of door een taxifirma als het kind een rolstoelgebruiker is. U kunt uw kind 's avonds voor het avondeten tussen 16.30u en 17.30u afhalen.

Kortdurende residentieel programma (KRP)
Bij een KRP of kortdurende residentieel programma voorzien we een opname van een of enkele weken. Uw zoon of dochter wordt na een eventuele diagnostische fase opgenomen in de meest passende leefgroep. Informatie over de werking van deze leefgroepen vindt u hier.

Rooming-in
Bij een opname in het revalidatiecentrum verblijven de kinderen/jongeren in leefgroepen. In kader van het revalidatieproces is het namelijk belangrijk dat zij kunnen vertoeven in een leefomgeving die niet alleen aangepast is aan hun leeftijd en hun mogelijkheden, maar ook aan de beperkingen die hun ziekte/aandoening met zich meebrengt. In de leefgroep trachten de begeleiders een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren, waarbinnen men in kleine groep kan samenleven.

Soms rijst er vanuit de ouders of het centrum de vraag tot overnachting van één van de ouders. Dit kan de drempel t.a.v. de opname verlagen: het geeft de ouders de mogelijkheid om stapsgewijs de zorg van hun zoon/dochter tijdelijk aan het centrum toe te vertrouwen. Maar vaak is het ook een nuttige tussenstap ter voorbereiding van een terugkeer naar de thuissituatie. Rooming-in geeft de ouders dan de ruimte tot het aanleren van bepaalde verzorgingstaken.

In ons revalidatiecentrum wordt de mogelijkheid geboden tot een ‘beperkte Rooming-in’. De duur is beperkt tot een maximum van veertien dagen. Rooming-in kan zowel op week- als weekenddagen georganiseerd worden, dit in samenspraak tussen de ouders en het behandelend team. Het kind volgt overdag zijn revalidatieprogramma. Als ouder wordt u hier in de mate van het mogelijke bij betrokken.

Enkele praktische richtlijnen:

-> Kostprijs

- Er wordt €16 per nacht aangerekend.
- De prijs van het ontbijt is hierbij inbegrepen.
- De kostprijs van een warme maaltijd (€10), koude schotel met brood(€7) en avondmaal (€3) is niet inbegrepen.

-> Maaltijden
U bent vrij de maaltijden al dan niet in het centrum te gebruiken. U kan hiervoor in de cafetaria terecht. Tijdens de middag eet uw kind samen met de andere kinderen in de leefgroep. Indien u echter samen met uw kind het ontbijt en avondmaal wenst te gebruiken, kan dit eveneens in de cafetaria. Gelieve dit dan door te geven aan de leefgroep begeleiders.

- Ontbijt:
- Indien u op een bepaalde dag een ontbijt wenst, gelieve u de voorafgaande dag voor 12 uur in te tekenen op een lijst in de keuken (cfr. prikbord naast de deur).
- Het ontbijt kan afgehaald worden in de keuken vanaf 7 uur.
- Het bestaat uit brood, beleg, stuk fruit, pudding/koek en een warme drank ( cfr. jetonautomaat in cafetaria).

- Middagmaal:
- De bonnetjes voor een warm middagmaal/koude schotel met brood zijn te koop bij de administratieve diensten (boekhouding/onthaal) tussen 9 en 18 uur (doorlopend).
- Het middagmaal is te verkrijgen in de cafetaria tussen 11u30 en 13u, na afgifte van de maaltijd bon.
- De weekmenu’s hangen uit in de cafetaria (naast de deur links).
- Het bestaat uit een driegangenmaaltijd.
- Op donderdag en vrijdag kan u eventueel opteren voor een koude schotel met broodjes.

- Avondmaal:
- De bonnetjes zijn te koop bij de administratieve diensten (boekhouding/onthaal) tussen 9 en 18 uur (doorlopend).
- U dient zich de dag voordien voor 12 uur intekenen op de lijst in de keuken.
- Het avondmaal kan na afgifte bonnetje afgehaald worden in de keuken tussen 17.30 uur en 18 uur.
- Het bestaat uit brood, beleg, stuk fruit, pudding/koek, warme drank.

-> Faciliteiten:
- een extra (inklap)bed
- een badkamer met douche (op de eerste verdieping van het centrum, bereikbaar via de trap tegenover de cafetaria)
- WIFI
- lakens, dekens en hoofdkussen met sloop (indien u een dons prefereert kan u die best van thuis meebrengen)

Revalidatiecentrum Pulderbos