Bram vertelt over zijn dag

7.00u:
De nachtverpleegster mag bijna gaan slapen. Als ik moet opstaan, kruipt zij in haar bed. Gek, hé.

7.30u:
Ik hoor mijn naam in de verte, maar ik wil best nog wat blijven liggen. Pech, de deur gaat open: opstaan geblazen. Ik leg samen met Griet, een opvoedster, alles klaar. Daarna mag ik mij alleen gaan wassen. Dit lukt al goed omdat op de spiegel staat in welke volgorde ik alles moet doen. Bij Dries en Lukas lukt het nog niet zo best, maar zij krijgen hulp bij het wassen.

8.00u:
Ik ben een van de eersten die gereed is. Ik ben wel trots dat ik dat allemaal al alleen kan. Omdat ik zo snel klaar ben, mag ik helpen met het ontbijt: de etenskar uit de keuken rollen en de tafel dekken. Bij elke stoel leg ik een bord en bestek. Ik moet wel goed opletten, want sommige kindjes krijgen een speciaal bord en bestek. Hiermee kunnen ze hun boterhammen beter smeren. De begeleidster komt even kijken; ik heb alles goed gedaan! Nu kan iedereen aan tafel.

8.30u:
Na het ontbijt gaan sommige kinderen naar de klas of naar therapie. De anderen helpen met afruimen. Ik begin vandaag met kiné en daarna ga ik de hele voormiddag naar de klas. Mijn vriendinnetje Sofie gaat eerst naar logo, Daan naar ergo. Er zijn ook kinderen die niet in de klas zitten. Zij krijgen apart les van de leerkracht.

12.00u:
De leefgroepbegeleiding heeft de tafel al gedekt. Wat zouden we eten vandaag? Het ziet er rood uit, spaghetti misschien? Joepie, goed gegokt!

13.00u:
In de namiddag heb ik nog een beetje les en ergo. Sommige oefeningen die ik bij ergo moet doen zijn heel moeilijk, maar ik word er elke keer een beetje beter in. Vandaag mag ik zelfs aan een nieuwe oefening beginnen. Ergotherapeute Marie is trots op mij!
Tussendoor hebben we tijd vrij en kunnen we iets kiezen om mee te spelen. Ik speel graag met de bal, of luister naar wat muziek. Vandaag spelen we samen een spelletje UNO. Lies en Kevin doen niet mee, want ze rusten wat uit op hun bed. Mila leest de krant, want ze is de oudste van onze groep. Soms leest ze een grappig verhaaltje voor.
Oh ja, ik ben nog vergeten te vertellen dat Griet en Leen, de mensen die ‘s ochtends werkten, naar huis gaan en dat Katrien en Veronique nu aan de slag zijn.

16.00u:
Tijd voor een vieruurtje. Daarna maak ik mijn huiswerk en leer ik mijn lessen. Als ik het even niet weet, kan ik hulp vragen aan een van de oudere kinderen of aan de begeleiders. Zo zijn al mijn taken snel klaar. Na het avondeten kunnen we opnieuw spelen.

18.30u:
Iedereen zit nog aan tafel. De mama en oma van Marthe kloppen op de deur. Marthe krijgt elke dag bezoek. Mijn mama en papa komen morgen op bezoek en brengen een verrassing mee. Ik denk dat mijn zusje morgen mee op bezoek komt. Dat is altijd tof, want op het centrum kunnen we allemaal leuke dingen doen. Soms gaan we naar de boerderij en één keer in de maand gaan we samen met alle leefgroepen sporten. Vorige week zijn we gaan schaatsen. Ik ben maar één keer gevallen. We gaan regelmatig zwemmen, koken zelf iets lekkers of we gaan naar de film. Maandagavond hebben we een griezeltocht gedaan in het bos.

Na het avondeten zijn Katrien en Veronique nog druk in de weer, want alle pilletjes moeten nog gegeven worden en de kleinsten van de groep worden in bed gestopt. Ik kijk meestal nog even TV voor ik me ga wassen en mijn pyjama aan doe. Om 9 uur 's avonds ligt iedereen in bed. Ik ben moe na zo‘n drukke dag en hoop dat ik vlug in slaap val.

Slaapwel!

Revalidatiecentrum Pulderbos