Wat kunnen we doen tijdens het bezoek?

Maak kennis met Luc Slegers oftwel boer Luc

Samen met andere projectmedewerkers, en dan vooral met Ludo, help ik de leefgroepoverschrijdende activiteiten mee te organiseren en te begeleiden. En dat aanbod is enorm: REVA-rock, familiedag, wintervuur, paasactiviteit, carnavalact, zwemmen, paardentram,...Mijn hoofdtaken spitsen zich toe op boerderij en klusjeswerking. Nu kent de boerderijwerking een enorme boost. We begonnen met een ezel en een moestuin, erna volgden de kippen, en nog later kwamen de geiten erbij. Ik volgde de opleiding 'Begeleidend werken met assistentie van dieren' (BLAD) en dat heeft gezorgd voor een andere kijk en invulling van mijn werk op de boerderij. Waarom we een boerderij uitgebouwd hebben? Omdat we zochten naar een zinvolle invulling van de vrije momenten bij de jongeren, en omdat een kinderboerderij alleen maar pluspunten heeft. In de eerste instantie bieden dieren een onvoorwaardelijke vriendschap aan. Ze veroordelen niet en aanvaarden iedereen zoals ze zijn. Ze hebben een positief effect op mensen en belonen onmiddellijk en krachtig. Jongeren leren er enorm veel van, want ze moeten rekening houden met de aard van het dier en zich afvragen wat het nodig heeft. Kunnen de jongeren om een of andere reden niet zelf naar de boerderij komen, dan brengen we de dieren gewoon naar hen toe. We doen dat vooral met de konijnen en cavia's, maar heel af en toe verschijnt er ook wel eens een paard op het terras. Het doel van de boerderij ligt voor de hand. Werken met dieren is sowieso altijd verrijkend. Jongeren die zorg krijgen, leren nu zelf te zorgen voor een dier, en dat levert hen een positief zelfbeeld op. "Van proberen kan je leren en fouten maken is niet erg", is één van mijn motto's. Want alleen door dingen te doen, leren ze verantwoordelijkheid te nemen en taken af te werken. Een voorbeeld van zo'n taak? Helpen bij het voeden van de pasgeboren lammetjes als dat nodig is. In de kinderboerderij focussen we steeds op een correcte werkhouding, bij het borstelen van het paard, uitmesten van de stallen, klussen in en rond de boerderij. We houden altijd rekening met de interesse van de jongeren en wat hij of zij moet kunnen in de toekomst. Maar evenzeer bieden we de jongeren de kans om tot rust te komen, zich goed te voelen, zich te ontspannen en te genieten. Ik ben enorm blij daaraan mee te kunnen helpen.

Ludo Konings is de rev-a-nimator

"Ik noem mezelf 'rev-a-nimator' en deel smileys uit met thumps-up. Ik ben heel gelukkig dat ik deel uitmaak van het selecte clubje "at your service". Ik ben content als ik de 'gasten' goesting kan doen krijgen, zelfs als dat neerkomt op lekker nietsdoen, want genieten is en blijft belangrijk. Het clubhuis staat altijd open voor iedereen en het is er zalig wegzakken in de zetels. In deze ruimte kunnen ze proefdraaien, vallen en opstaan, wikken en wegen, deleten en swipen, zonder zich te verliezen. Zich opvullen met positieve vibes, het batterijtje opladen om daarna weer hard te werken aan de dingen die net iets minder goed lukken. Binnenwippen en weer buiten. En ik Balthasar-Boma-achtig 'manaager' zijn van dit duivenkot! Ik vind dat reuzefijn! Weet je waar ik van houd? Van die fonkelingen in de oogjes van de jongeren als ze mij zien. Als ze weten dat er hen weer iets grappigs of plezants te wachten staat. Ik ben graag de nar van dienst vol humor en (zelf)spot. Ik kan ontzettend enthousiast doen als de jongeren me laten zien wat ze kunnen. Een buitenstaander staat soms raar te kijken van mijn vrij onorthodoxe, niet altijd even methodische manier van werken. Ik raap ideeën op. Ik loop rond en kijk. Ik snuif en ruik aan alles dat ik tegenkom. En ik trek de jongeren mee, als het kan naar de buitenwereld, to explore and to connect! Mijn dada is om ook in deze gesofisticeerde medische omgeving het proces van normale ontwikkeling en opvoeding te bewaken. Want ook het gewone heeft voor buitengewone kinderen en jongeren een blijvende impact. Hoe oud onze gasten ook mogen worden, ze zullen zich altijd hun verblijf in Pulderbos herinneren, daar ben ik zeker van!"

Film en DVD

Annette Van Hoof: multifunctionele eend in de bijt

"Je kan me gerust de creatieve duizendpoot van Pulderbos noemen. Ik zorg voor de spelotheek en mediotheek, en verzorg de reva-sportactiviteiten. Maandelijks gaan we wel één keer op sportactiviteit. We gaan bowlen, schaatsen, we organiseren de paradag, de fiets- en wandeltocht,...En we gaan altijd tijdens de publieke uren. Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om een locatie af te huren enkel en alleen voor de Pulderbos-jongeren. We gaan voluit voor inclusie, en broers en zussen zijn altijd welkom mee te gaan. Tijdens de zomer organiseer ik ook leeftijdsgebonden crea-activiteiten. Ik bied de jongeren de kans om leuke dingen te doen in een andere, neutrale ruimte. Mijn stekje staat open voor elke leefgroep en elke jongere. Als we knutselen heb ik altijd wel iets voorbereid voor elk niveau. Weet je wat ik zo mooi vind? Dat de jongere in mijn lokaaltje in contact komen met andere leefgroepen. Ik houd echt van mijn job en van de jongeren en doe altijd alles met evenveel enthousiasme. Mijn werk is mijn passie, en dat ik iets kan betekenen voor elke jongere die ik hier ontmoet, maakt mijn leven mooi en de moeite waard. Ook de mediotheek beheren valt onder mijn taken.

ZWEMBAD:
Aan het centrum is een zwembad verbonden. Tijdens het publiek zwemmen kan u samen met uw kind en andere bezoekers het water in.

ZwembadDit kan op volgende momenten:
dinsdag 18.00u tot 22.00u
woensdag 15.00u tot 17.00u en 19.00u tot 22.00u
vrijdag 20.00u tot 22.00u

De inkom bedraagt € 1,25 voor volwassenen en € 0,60 € voor kinderen jonger dan 12 jaar. Kinderen tot 3 jaar zwemmen gratis.

Op woensdag tussen 13u00 en 14u00 is er een gereserveerd moment voor ons centrum. Ouders krijgen de mogelijkheid om met hun kind en eventuele broers en zussen gratis gebruik te maken van het zwembad. Overleg wel even met de betrokken leefgroep.

HET DOMEIN:
Het centrum is gelegen in een bosrijke omgeving met mogelijkheden tot wandelen. Er bevinden zich banken, een sportveld, twee speelplaatsen, een klauterbos, diverse kleine speeltuinen, zandbakken, sportmateriaal, …

Panorama vooraanzicht gebouw
Revalidatiecentrum Pulderbos